Τα Σεμιναρια Media Coach

Τα σεμινάρια Media Coach στοχεύουν στην προετοιμασία γονέων, εκπαιδευτικών και άλλων επαγγελματιών που εργάζονται με νέους/νέες – βιβλιοθηκονόμοι, κοινωνικοί λειτουργοί, μέλη συναφών φορέων που ασχολούνται με θέματα νεολαίας - ώστε να γίνουν Σύμβουλοι στα νέα μέσα (Media Coaches) 

Τα σεμινάρια προσφέρονται δωρεάν και έχουν διάρκεια 40 ωρών, σε διάστημα δέκα εβδομάδων. 

Ο θεσμος του Συμβουλου στα Μεσα στην Ευρωπη και διεθνως

Ο θεσμός του Media Coach – ο οποίος είναι ένα διαδεδομένο, αναγνωρισμένο και καταξιωμένο επάγγελμα σε χώρες της βόρειας Ευρώπης – για πρώτη φορά μεταφέρεται στην Ελλάδα μέσα από το έργο European Media Coach. 

Ο ρόλος του Media Coach είναι να ενδυναμώνει παιδιά και νέους/νέες προκειμένου να εξερευνήσουν, να εξοικειωθούν και να ερμηνεύσουν τον συναρπαστικό κόσμο των νέων μέσων αλλά και να αντιληφθούν τις πολλαπλές προκλήσεις που ενυπάρχουν σε αυτόν. Οι Media Coaches βοηθούν τα παιδιά και τους νέους να αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής σκέψης για τα Μέσα συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι εν δυνάμει Media Coaches θα πραγματευτούν θέματα όπως:

 • Διαδικτυακός εκφοβισμός,
 • Παραπληροφόρηση, ψευδείς ειδήσεις και κακή ενημέρωση,
 • Αλγόριθμοι και τεχνικές «εξόρυξης» πληροφορίας από τα κοινωνικά δίκτυα
 • Επιρροή των κοινωνικών δικτύων στην ψυχική και σωματική υγεία των νέων
 • Το φαινόμενο της σεξουαλικοποίησης στα κοινωνικά δίκτυα,
 • Διαδικτυακά παιχνίδια και άλλα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόνο στην Ολλανδία, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει και λάβει πιστοποίηση ως επαγγελματίες Media Coaches. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκουν απασχόληση σε σχολεία, οργανώσεις νέων και βιβλιοθήκες οργανώνοντας και υλοποιώντας δράσεις ενημέρωσης, υποστήριξης και ενδυνάμωσης των νέων στη χρήση των νέων μέσων επικοινωνίας και πληροφόρησης.

Ο Ψηφιακος Μετασχηματισμος και τα Παιδια και οι Νεοι

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μία πραγματικότητα που προκαλεί σε πολλούς προβληματισμό, σε άλλους ανησυχία και σε κάποιους τον φόβο όσον αφορά τα ανεπιθύμητα φαινόμενα που συνοδεύουν τις καταπληκτικές δυνατότητες διάδοσης της πληροφορίας.

Η εκπαίδευση στα νέα μέσα επικοινωνίας αφορά στην ενεργή συμμετοχή όλων μας στο κοινωνικό γίγνεσθαι και αποτελεί την βέλτιστη απάντηση σε πλήθος νέων ανησυχητικών φαινομένων όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η εξάρτηση από το διαδίκτυο, η ηλεκτρονική παρενόχληση, η ρητορική μίσους, οι “πλαστές ειδήσεις” και η ηλεκτρονική προπαγάνδα.

Η συστηματική καθοδήγηση των παιδιών και των νέων στην κριτική αξιοποίηση των Μέσων είναι επιτακτική. Απώτερος στόχος των σεμιναρίων Media Coach είναι βελτίωση των δεξιοτήτων των παιδιών και των νέων σε θέματα που άπτονται της χρήσης των νέων ηλεκτρονικών μέσων, με έμφαση στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. O ψηφιακός γραμματισμός (media literacy) αφορά στις ικανότητες και δεξιότητες που πρέπει να έχει ο σύγχρονος πολίτης ώστε να αναζητάει, να διαχειρίζεται, να οργανώνει, να αναλύει, να αξιολογεί και να κατανοεί το πλήθος των πληροφοριών, που προέρχονται από τα ψηφιακά μέσα και τις τεχνολογικές εφαρμογές.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, τα σεμινάρια Media Coach απευθύνονται σε όλους εκείνους τους ενήλικες οι οποίοι λόγω της εργασίας ή του ρόλου τους - είτε δηλαδή ως δάσκαλοι/ εκπαιδευτικό προσωπικό είτε ως γονείς - έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους και διαμορφώνουν τις στάσεις τους και τις συμπεριφορές τους απέναντι στα μέσα.

Το έργο εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ρόλο του Media Coach - στη βάση του αντίστοιχου πολυβραβευμένου Ολλανδικού μοντέλου. Αντί η σχεδιαζόμενη παρέμβαση να απευθύνεται στα παιδιά και στους νέους, το έργο στοχεύει στους ενήλικες [εκπαιδευτικούς, γονείς, συμβούλους κλ.π.] οι οποίοι μπορούν να δράσουν ενημερωτικά και συμβουλευτικά στα νέα άτομα σε θέματα που σχετίζονται με την χρήση των μέσων.

Ο ρόλος ενός Media Coach είναι ουσιαστικά να ενημερώνει και να υποστηρίζει τα παιδιά στην χρήση των νέων μέσων, τονίζοντας τόσο τις ευεργετικές πλευρές τους - ως προς την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την πολιτειότητα - όσο και τους ενδεχόμενους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την χρήση τους. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου τα περιστατικά παραβίασης της ιδιωτικότητας και διαδικτυακής παρενόχλησης με θύματα κυρίως νεαρές γυναίκες και ανήλικα κορίτσια αυξάνονται ανησυχητικά, η ενημέρωση για τέτοια ζητήματα είναι επιτακτικής σημασίας.

Ο ψηφιακός γραμματισμός είναι συνδεδεμένος με την υγιή Δημοκρατία, αποτελεί απαραίτητη απάντηση στο μεταβαλλόμενο και όλο και πιο περίπλοκο τοπίο των Μέσων Ενημέρωσης ενώ αποτελεί μέσο για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και καλλιεργεί τον σεβασμό.

Πιστοποιηση απο τον Ολλανδικο Φορεα Media Rakkers

Όσοι συμμετάσχουν επιτυχώς στο σεμινάριο Media Coach θα λάβουν πιστοποίηση Media Coach από τον αντίστοιχο Ολλανδικό φορέα Media Rakkers.  

Until today, Media Rakkers have trained and certified more than 4000 Media Coaches.

Γνωρίστε τους Media Rakkers https://www.mediarakkers.nl/ 

Μάθετε περισσότερα για το Ολλανδικό σεμινάριο Media Coaches https://www.nomc.nl/ 

Η Θεματολογια του Σεμιναριου: Ψηφιακος Γραμματισμος 

Τα σεμινάρια Media Coach πραγματεύονται τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

 • Γραμματισμός στα Μέσα (Media Literacy) – Ο Ρόλος του Συμβούλου στα Μέσα (Media Coach)
 • Ιδιωτικότητα στον Ψηφιακό Κόσμο
 • Εθισμός στα Μέσα
 • Παραπληροφόρηση και Ψευδείς Ειδήσεις
 • Διαδικτυακός Εκφοβισμός
 • Η Ταυτότητα των Νέων στα Κοινωνικά Δίκτυα 
 • Σεξουαλικοποίηση και ΜΜΕ 
 • Διαδικτυακά Παιχνίδια
 • Νέες Τάσεις στα Νέα Μέσα 
 • Παρουσίαση Σχεδίων Δράσης

Η Εκπαιδευτικη Μεθοδολογια: Εξ’ Αποστασεως Διαδικτυακη Εκπαιδευση

Τα σεμινάρια Media Coach αξιοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες μέθοδοι εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, μέσα από τη πλατφόρμα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης του Athens Lifelong Learning Institute https://eclass.athenslifelonglearning.gr/login/index.php

Τα σεμινάρια Media Coach περιλαμβάνουν:

 • 40 ώρες σύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω 10 εβδομαδιαίων συνεδριών διάρκειας 4 εκπαιδευτικών ωρών εκάστη και  
 • asynchronous distance learning – during which participants can explore various issues media literacy issues. 

Τα σεμινάρια Media Coach παρέχουν δωρεάν σε όλους τους συμμετέχοντες 10 διαδικτυακά ντοσιέ (dossiers) τα οποία εμβαθύνουν στα θέματα του ψηφιακού γραμματισμού, της ιδιωτικότητας στον ψηφιακό κόσμο, του εθισμού στα μέσα, της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων, του διαδικτυακού εκφοβισμού, της ταυτότητας των νέων στα κοινωνικά δίκτυα, της σεξουαλικοποίησης και ΜΜΕ, των διαδικτυακών παιχνιδιών και των νέων τάσεων στα νέα μέσα. 

Το Ευρωπαικο Προγραμμα “European Media Coach Initiative”

Τα σεμινάρια Media Coach υλοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος European MediaCoach Initiative-EMCI (Erasmus+, Key Action 3). Το European MediaCoach Initiative είναι ένα τριετές έργο που προωθεί τον γραμματισμό και την κριτική σκέψη για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) στους νέους (Παιδεία για τα Μέσα). Το πρόγραμμα έχει ως πρότυπο, το επιτυχημένο μοντέλο που υιοθέτησε το εκπαιδευτικό σύστημα της Ολλανδίας. Το ολλανδικό πρότυπο θα μεταφερθεί και θα προσαρμοστεί σε 5 συνολικά χώρες οι οποίες συμμετέχουν στο έργο: Κύπρος, Ελλάδα, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Ρουμανία. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου συμμετέχει ως εταίρος στο Πρόγραμμα.  

Δηλωστε ενδιαφερον για συμμετοχη στο επομενο σεμινάριο Media Coach

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOKΓΙΝΕΤΕ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

  Μείνετε πάντα ενημερωμένοι για τα νέα και τις εξελίξεις του Athens Lifelong Learning Institute και για όλα τα έργα στα οποία τώρα δουλεύουμε.

  Scroll to Top