Εκπαιδευση για την αρση των στερεοτυπων στα ΜΜΕ

Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται πώς να σκέφτονται, όχι τι να σκέφτονται.
Μάργκαρετ Μηντ (1901-1979), Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Στο αναδυόμενο ψηφιακό κόσμο ας δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν να σκέφτονται.

Είστε εκπαιδευτικός παιδιών ηλικίας μεταξύ 12 και 18 ετών;

To Athens Lifelong Learning Institute σας προσκαλεί Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 στις 17.00μ.μ σε έναν ανοιχτό διάλογο με αντικείμενο την ανάγκη για αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων και αναπαραστάσεων στα νέων μέσων επικοινωνίας και στην ποπ κουλτούρα (pop culture).

Με ιδιαίτερη χαρά σας απευθύνουμε πρόταση συμμετοχής σας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eMerge.

Στα νέα μέσα δεν υπάρχει ισόρροπη και πλουραλιστική προβολή του φύλου. Συχνά εμπεριέχεται και αναμεταδίδεται το μήνυμα της ανισότητας των φύλων, αντανακλώντας και νομιμοποιώντας τις άνισες σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στα φύλα, είτε εγκλωβίζοντας τις γυναίκες και την κοινότητα των LGBTI* σε στερεότυπες αναπαραστάσεις είτε καθιστώντας τους αόρατους - σηματοδοτώντας έτσι μια κοινωνία στην οποία παίζουν δευτερεύοντα ρόλο.

Το έργο eMerge (e-Media Education about Representations of GEnder) στοχεύει στην ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών στον ψηφιακό γραμματισμό (media literacy), καθιστώντας τους ικανούς να αποδομήσει μαζί με τους μαθητές τους τις αναπαραστάσεις και τα στερεότυπα για το φύλο που έχουν τις ρίζες τους στις πρακτικές τους στα μέσα ενημέρωσης και στην «ποπ κουλτούρα».

Το eMerge διεξάγεται από την κοινοπραξία τεσσάρων εκπαιδευτικών εταίρων στο τομέα του γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας περιλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Παλέρμο της Ιταλίας, το Media Animation (Βέλγιο), το Mediawise Society (Ρουμανία) και το Athens Lifelong Learning Institute (Ελλάδα).

Το έργο eMerge είναι αφιερωμένο στους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν ενεργά στο έργο ως συμ-παραγωγοί της μεθοδολογίας, καθώς και ως δικαιούχοι της εκπαίδευσης και των εργαλείων που θα αναπτυχθούν. Επίσης, είναι αφιερωμένο και στους μαθητές που θα επωφεληθούν από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και θα συμμετάσχουν ενεργά στην παραγωγή εκστρατειών για τα μέσα ενημέρωσης εντός των σχολείων και των τοπικών κοινοτήτων τους.

Η πρώτη συνάντησή μας με τίτλο «Γνωρίστε την κουλτούρα των μέσων επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι μαθητές σας», στην οποία ζητάμε την ενεργή συμμετοχή σας, συνίσταται στη διαμόρφωση μίας μεθοδολογίας διερεύνηση των πιο δημοφιλών εφαρμογών νέων μέσων επικοινωνίας των νέων και των μαθητών σήμερα. Μέσω της εφαρμογής αυτής της πρακτικής θα υποστηριχτείτε προκειμένου να γνωρίσετε καλύτερα την κουλτούρα της χρήσης των νέων μέσων επικοινωνίας από τους μαθητές σας

Κατά την διάρκεια της συνάντησης θα εξοικειωθείτε με μία σειρά δραστηριοτήτων ανάμεσα στις οποίες μπορείτε να επιλέξετε και να ενσωματώσετε στο σχέδιο του δικού σας μαθήματος.

Για υποβολή αίτησης συμμετοχής http://www.project-emerge.eu/
Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@athenslifelonglearning.gr και στο τηλέφωνο 211 01 38400

Ενδιαφερεστε να συμμετεχετε; Επικοινωνηστε μαζι μας, χρησιμοποιωντας την παρακατω φορμα:

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOKΓΙΝΕΤΕ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

    Μεινετε παντα ενημερωμενοι για τα νεα και τις εξελιξεις του Athens Lifelong Learning Institute και για ολα τα εργα στα οποια τωρα δουλευουμε.

    Scroll to Top