SAVING: Educating youth on food security and reduction of food waste for a sustainable lifestyle

SAVING είναι ένα νέο έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εστιάζει στην ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων σχετικά με προκλήσεις που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Το έργο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021 και κατά τη διάρκεια της διετούς διάρκειάς του οι εταίροι θα συνεργαστούν με εμπειρογνώμονες για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης με Ανοικτούς Εκπαιδευτικούς Πόρους (ΑΕΠ) για τη βιωσιμότητα, την επισιτιστική ασφάλεια και τη μηδενική σπατάλη τροφίμων, η οποία θα δοκιμαστεί μέσω διακρατικών πιλοτικών μαθημάτων κατάρτισης και θα καλύπτει μια σειρά από σημαντικά θέματα.

Μια ομάδα ειδικών από πέντε χώρες της Ευρώπης - Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Τουρκία και Ελλάδα - πρόκειται συνεργαστούν για τον σκοπό αυτού του πολλά υποσχόμενου έργου. Η σύμπραξη αυτή αποδεικνύει ότι οι προκλήσεις που απασχολούν το έργο αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο πολλών χωρών και πως η ενασχόληση με τέτοιου είδους θέματα σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είναι απαραίτητη. Οι ΑΕΠ θα είναι διαθέσιμοι δωρεάν στα Αγγλικά καθώς και στις επίσημες γλώσσες των εταίρων χωρών - Ιταλικά, Ισπανικά, Ελληνικά και Τούρκικα - για όλους τους νέους ανθρώπους, τους επαγγελματίες στον τομέα της νεολαίας, καθώς και το ευρύ κοινό.

"Η σπατάλη τροφίμων είναι μια τεράστια οικολογική και κοινωνική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα"αναφέρει η Μαρία Μενεγάκη, συντονίστρια του έργου, στο Athens Lifelong Learning Institute. "Πρέπει να διασφαλιστεί το γεγονός ότι καταναλώνονται όλα τα τρόφιμα που παράγουμε και αγοράζουμε, όχι μόνο για τη δική μας ευημερία, αλλά και για την κοινωνική δικαιοσύνη και το μέλλον του πλανήτη μας. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής μακριά από την υπερκατανάλωση και τη σπατάλη αγαθών και να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον στο οποίο δεν θα υπάρχει πια σπατάλη τροφίμων αλλά ούτε και πείνα. Για τον σκοπό αυτό, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή μιας ολιστικής προσέγγισης και επομένως θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία για μια σειρά αλληλένδετων ζητημάτων. Ειδικά στα αστικά κέντρα, όπου η κατανάλωση του φαγητού είναι μια διαδικασία που εξατομικεύεται και ανήκει στην ιδιωτική σφαίρα, η προσπάθεια αυτή συνδέεται στενά και με τον γενικότερο στόχο μας να ξαναχτίσουμε τους κοινοτικούς δεσμούς. Εξάλλου, η επιβίωση και εξέλιξή μας εξαρτώνται από την αλληλοβοήθεια και τη συνεργασία μεταξύ μας".

Το έργο ξεκίνησε με μια πρώτη ανάλυση για τον εντοπισμό των βασικών μαθησιακών αναγκών των youth workers και των νέων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αποκλεισμού, των τοπικών αρχών και όλων των ενδιαφερόμενων που εργάζονται στον τομέα της νεολαίας και της κοινωνικής ανάπτυξης και ασχολούνται με την ευαισθητοποίηση για τη σημασία της επισιτιστικής ασφάλειας και της ελαχιστοποίησης της σπατάλης τροφίμων.

Θα θελατε να μας βοηθησετε;

Αφιερωστε 5 λεπτα για να απαντησετε το ακολουθο ερωτηματολογιο:   

https://forms.gle/bbG17FRsY4YDq2tY7

(ελληνικη εκδοση)

https://forms.gle/UPxxsGdmwaupuRVh7

(αγγλικη εκδοση)

Υπευθυνη επικοινωνιας:

Μαρια Μενεγακη mmenegaki@athenslifelonglearning.gr

Αν ασχολειστε με σχετικες πρωτοβουλιες και θα θελετε να συμμετασχετε στην ομαδα εστιασης που οργανωνουμε, στειλτε μας ένα e-mail και θα ερθουμε σε επικοινωνια μαζι σας!

Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο, τους οργανισμούς που συμμετέχουν σε αυτό και τις εξελίξεις του έργου, ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους:

Κύλιση στην κορυφή